Swing, corona og højere intimitet.

»Efter Første Verdenskrig kom De Brølende Tyvere, og efter slutningen af Anden Verdenskrig blev der danset swing, da man endelig kunne fjerne rullegardinerne. (…) [Efter Corona..] Så vil folk i byen igen, og der vil komme fest og levende musik, som vi ikke har set længe.«

Sådan kan man læse i denne weekends udgave af Weekendavisen. Antropolog Karen Lisa Salomon giver sit bud på nogle af de positive konsekvenser, krisen kommer til at medføre sig – og netop ordene ovenfor falder vist i god jord hos kunst- og musikbranchen. 

Alle ser vi aflysninger, udsættelser og økonomisk pres og særligt hårdt går det udover kunstbranchen. Kontrakter med forbehold for force majeure ophæves, og mange aftaler udsættes til efteråret – men efteråret har jo ikke flere weekender, end det havde sidste år, så der er en helt naturlig begrænsning på, hvor mange aftaler, der kan løbe af stablen til den tid. Historien er dog med os – kriser som disse har nemlig tidligere vist, at forbruget og efterspørgslen på produkter og services kun stiger, når krisen er blødt op. Og det varmer et lille musikerhjerte som mit. 

Livestreamede koncerter og intimitet


Caféer, restauranter, selvstændige og kunstnere kæmper bravt for at overleve, og jeg synes opbakningen er rørende i sig selv. Erlings Jazz-bar på Mejlgade i Aarhus sælger special øl fra vinduet, Street Coffee bringer din morgenkaffe ud og musikere streamer koncerter hjemme fra stuen. Særligt sidstnævnte synes jeg er spændende, fordi kvaliteten på videoerne jo ikke ligefrem er helt oppe at ringe. Vi er (var) vant til toptunede videoproduktioner på Facebook og Instagram og så kom Corona. Nu er en iPhone video i 480p nok. Selv de helt store bananer som Lukas Graham streamer en “koncert”, hvor han på helt simple manerer sidder foran sin computer og synger sine sange med backing track fra computerens højtalere. Så simpelt kan det gøres, og vi elsker det. Det er nærheden, intimiteten, oprigtigheden, der tæller. Noget lignende har en ven og fellow iværksætter, Frederik Flach, gjort med sit bookingselskab, Jazzkollektivet. Ugentligt streamer de en koncert fra sommerhuset, stuen eller et studie, hvor vi som seere kan ønske jazz-standarder på forhånd. Frederik har endda spillet koncert for 130 mennesker i en virksomhed, som købte sig ind på en online koncert. Hvor imponerende er det lige? 

Selv fandt jeg tid til at skrive og optage en medley af fire James Bond-sange. Se den her!

Det er vildt imponerende, og jeg håber sådan at den nærhed, tilstedeværelse, intimitet bliver taget med ud på scenerne, når Danmark åbner sig igen. Ikke kun fra musikernes side, men også publikum. Nu ved vi, hvad det vil sige, når der intet liv er i byen – så lad os bakke op om det, når det igen er tilbage! Ja.. og så håber jeg da, at swing kan få sig en genopstandelse. 

Leave a Reply