Hvad skal jeg bruge for at optage min musik?

Karantæne-tiden kalder på diverse kreative løsninger til, hvad man kan få tiden til at gå med. Efterhånden tror jeg alle lejligheder er rene, den sædvanlige gåtur er blevet kedelig og måske er der fare for at falde om, hvis man bruger ét sekund mere på at øve skalaer. Derfor vil jeg gerne give dig en quick guide til, hvordan du kommer i gang med at optage din egen musik – til demo eller reelle udgivelser. Up to you. Denne artikel er henvendt til sangskrivere, der har brug for vokal- og instrumentoptagelse.

Hvad er dit behov?

Først og fremmest skal du gøre dig klart, hvad du gerne vil bruge optagelserne til. Er det som demoer til dig selv? Er det demoer, der skal deles med branchefolk? Eller er det måske reelle udgivelser? Det er afgørende for, hvor nødvendigt det er, at du smider penge efter udstyr.

1. Det er demoer til mig selv (0-400 kr)

Du skal bruge: din telefon, evt. ekstra mic, evt. lydredigeringssoftware

Believe it or not: Du kan nøjes med din telefon, hvis du har en moderne smartphone. Især iPhones (5 og op) indspiller lyd rigtig fint i “Memos”. Læg telefonen, så mikrofonen peger mod din stemme. Du kan også overveje at optage instrumentet først og vokalen bagefter. Lave det, man kalder for en “lagkageindspilning”. Det giver dig mulighed for at eksperimentere med, hvordan telefonen skal ligge for at dit instrument lyder bedst, og ligeså for din vokal. Din optagelser kan du smelte sammen i “Garageband” på telefonen. Det er gratis!
Et upgrade til telefonens mic kan være at købe en lille mic til telefonen.

Efterfølgende kan du smide optagelsen ind i et redigeringsprogram og trække lidt i equalizeren, så du fjerner det værste støj i toppen og bunden af lydbilledet. Måske endda give lyden lidt rumklang? Så er det du godt på vej.

Mange anbefaler desuden diktafonerne fra Zoom. Men dem er jeg ikke fan af. Jeg synes, deres lyd er for skarp, og at den indbyggede kompressor er for dårlig. Kompressoren på telefonen er derimod rigtig god, så med en lille ekstra mikrofon, kan det blive rigtig fint! (hvad er en kompressor?)

2. Det er demoer, jeg gerne vil dele med nogen. (2000-3000 kr)

Du skal bruge: Ny mikrofon, et lydkort, lydredigeringssoftware

Nu er det en god idé lige at tage den et nøk op og investere i et lydkort og en god mikrofon. Jeg vil kraftigt anbefale, at du køber dig en vokalmikrofon beregnet til studieindspilninger. Til indspilninger lyder de markant bedre end dynamiske koncertmikrofoner, og er en let måde at få din stemme og instrument til at lyde godt. Desuden kan en mikrofon som Røde NT1-A også fungere rigtig godt til indspilning af akustiske klaverer, guitarer og andre akustiske instrumenter. Det giver dig en mikrofon, som din stemme og instrument lyder godt i. Måske du er nødt til at indspille af to omgange for at få den bedste lyd – først dit instrument og så din vokal – men hvad skader det? Så kan du koncentrere dig om én ting ad gangen. Jeg har indspillet min EP med flygel og vokal på den måde. Lige netop med Røde NT1-A og Shure SM57a.

Du skal ikke lade dig skræmme, hvis du ikke aner, hvordan man bruger et lydkort. Det er meget simpelt, og der findes utallige af tutorials på youtube. Mange anbefaler Focusrite’s lydkort, og det er rigtig fint! Jeg købte selv en model fra Behringer, fordi den har flere indgange til en billigere pris. Det virker på samme måde som FocusRite.

Nu hvor du har gang i et lydkort, så har du også brug for et computerprogram, du kan optage i. GarageBand er et særdeles fremragende og intuitivt program til formålet. Hvis du ikke har Mac eller gerne vil kunne lidt mere (og er teknisk god), så er Reaper også en god gratis løsning. Hvis du har penge til at smide efter et program, vil jeg helt klar anbefale Logic til mac-brugere. PC-brugere må nøjes med valget mellem Ableton, Cubase og Pro Tools (og dem kender jeg ikke).

3. Jeg vil gerne udgive mine optagelser! (5000-8000)

Du skal bruge: nye mikrofoner, lydkort, lydredigeringssoftware, distributionsservice og en lydtekniker/mixing engineer fra Fiverr.com

Nu skal det lyde ordenligt. Når folk lytter til dine optagelser på Spotify, så kommer du måske lige efter en 50.000-kroners optagelse med Norah Jones. Derfor kommer du ikke uden om, at du nu skal have en tekniker på, der er vant til at mixe og master musik. Hvis du kun har optaget ét instrument og din vokal, så er det en smal sag for de fleste producere – men stadigvæk noget, der vil tage dig meget lang tid at lære. Jeg har brugt en brasiliansk herre på Fiverr.com, som mixede og masterede min jule-ep for i alt 748 kroner. Det er en uhørt lav pris, og du kan forvente noget i retning af 7000 kroner, hvis en dansk producer skal klare den opgave.

Derudover skal du selvfølgelig være bevidst om, at alt på dine optagelser skal lyde godt. Det går ikke, at klaveret lyder fremragende, men vokal halter lidt. Undersøg derfor hvilke mikrofoner, der er på markedet, som passer til lige netop dit behov. Som guitarist og sanger kan du faktisk nøjes med én mic. F.eks den føromtalte Røde NT1-A. Som pianist skal du have fat i to, så du kan optage i stereo. Jeg har selv haft meget held med at optage et koncertflygel med Røde NT1-A og Shure SM57a. (skal jeg lave en tutorial på, hvordan jeg fik det til at lyde godt? Så hit me up.)

Du skal også bruge et distributionsservice, og der vil jeg anbefale DiGiDi. Læs her hvorfor.

Questions?

Jeg håber, den her lille oversigt kan hjælpe dig med at få en idé om, hvad du skal bruge for at komme igang med at optage din musik. Det er på ingen måder en fyldestgørende artikel, men blot et overblik – og har du nogle spørgsmål eller inputs, så skriv dem forneden. Jeg vil rigtig gerne hjælpe dig videre og også gerne høre, hvad du har af erfaring!

Leave a Reply